fbpx

Olja till skärbräda – vilken ska man använda?

Det är inte alltid så lätt att veta hur man ska ta hand om sina redskap och sin inredning av trä i hemmet. Vi vill gärna dela med oss av våran kunskap till er om just detta.
Att använda sig av olja till sina skärbrädor av trä i köket är det nog allt för få som gör. Med väldigt enkla medel kan du få din skärbräda att bli som ny igen – och det behöver inte alls bli dyrt. Läs vidare här för att få en bättre inblick om hur du ska ta hand om din köksinredning av trä och speciellt din skärbräda.

Skärbräda Premium Ek 24x60

 

Hur tar man hand om sin skärbräda?

För att du ska kunna använda din skärbräda av trä så länge som möjligt är det viktigt att ta hand om den – på rätt sätt! Vad är då rätt sätt att ta hand om din skärbräda? Det finns många olika metoder och tips om hur du bäst sköter om, rengör och vårdar din skärbräda. Med våra tips kan du få en hållbar och snygg skärbräda.

Rengör din skärbräda på rätt sätt

Efter att man har använt sin skärbräda gäller det att rengöra den på rätt sätt. Du får absolut inte diska den i diskmaskinen. Blandningen av de höga temperaturerna på vattnet & diskmedlet som tränger in i skärbrädan kan få den att spricka. Du ska heller inte blötlägga din skärbräda, då den kan möta samma öde som efter en maskindisk. Det finns några enkla knep att göra för att tvätta din skärbräda på rätt sätt och utan att den förlorar sina egenskaper.

Diska skärbrädan efter användning

Precis efter du har använt din skärbräda så bör du skrubba av den med varmt vatten och lite diskmedel för att sedan skölja av den med kallt vatten.
När detta är gjort så ska du torka av den med papper eller handduk och ställer den på kanten i diskstället. Om du lägger den platt så riskerar sidan som ligger nedåt att inte torka, och samla på sig bakterier. Ett tips är att inte använda disktrasan när du torkar av skärbräda, då denna är full av bakterier. Om du utför denna typ av rengöring så ger du skärbrädan vad den förtjänar, och den kommer finnas med dig länge.

 

Varför ska man olja in sin skärbräda?

Det är viktigt att man med jämna mellanrum oljar in sin skärbräda. Om man gör detta så kommer den att hålla mycket längre och behålla sin lyster och fina färg. Man oljar in den för att skydda skärbrädan emot fukt och vätskor som annars kan tränga i den. Den riskerar även att krympa eller svälla om du inte oljar in den på rätt sätt.

 

Vilken olja ska man använda till sin skärbräda?

Vi rekkomenderar att man smörjer in sin skärbräda med våran råkallpressade linoljaLinoljan ökar livslängden och ger din skärbräda en ökad lyster. Du bör olja in skärbrädan med jämna mellanrum, ca var 3-4 vecka. Då får du en skärbräda som du kan använda under en lång tid framöver och som behåller sina värdefulla egenskaper.
Vi har också en kräm för skärbrädor som har samma helande egenskaper för din skärbräda som oljan.

Linolja

 

Du kan även olja in resten av dina köksredskap av trä med våran linolja.

sv_SESwedish